Як часто потрібне техобслуговування для гальмівної системи вантажного автомобіля

Корисні поради

Гальмівна система – одна з основ безпечної експлуатації автомобіля. Вона потребує періодичного технічного обслуговування навіть при повній справності.

Для проведення ремонту потрібні якісні запчастини гальмівної системи та гідравлічна рідина. У середньому якісну систему потрібно перевіряти та ремонтувати приблизно через кожні 80 тис. км пробігу. Але на цю цифру дуже впливають умови експлуатації та манера водіння. За дуже важких зовнішніх умов ремонт може знадобитися через 40 тис. км.

Справні гальма – основа безпечного водіння

Головні складові гальмівної системи – це супорт, колодки, ротори. Саме вони піддаються найбільшим навантаженням і частіше потребують заміни.

Чинники, які прискорюють необхідність проведення ремонту:

  • Стиль водіння. Сила натискання на гальмо водієм сильно впливає термін служби колодок. Плавне гальмування збільшує термін служби, різкі та часті удари по гальмах – скорочують.
  • Частота гальмування. При їзді в межах міста доводиться частіше робити зупинки, ніж при їзді довгими ділянками шосе.
  • Рельєф місцевості. Багато поворотів, підйомів і спусків швидше зношують гальма.
  • Маса автомобіля. Постійне навантаження або їзда з максимальним навантаженням прискорюють зношування.

Якість та матеріали, з яких виготовлені деталі гальмівної системи, також дуже важливі. Так, колодки із жорсткого компаунду прослужать значно довше. Але вироби із м’якого матеріалу краще пристосовані для міських умов.

Карбон-керамічні деталі набагато довговічніші за стандартний метал. Але вони дорожчі, тому використовуються переважно на елітних автомобілях, а для повсякденних потреб вигідніше купувати стандартні.

Ознаки необхідності ремонту

Гальмівна система зношується поступово. Тому проводити візуальний огляд рекомендується при таких рутинних операціях, як заміна олії або переустановка шин.

Про необхідність ремонту говорять такі ознаки:

  • поява скреготу та інших незвичайних звуків – колодки починають верещати при їх витончення;
  • відчуття вібрації при різкому гальмуванні – зазвичай це означає деформацію зношених роторів.

При першому ознакі зносу гальм потрібно провести грунтовний ремонт. Заощаджувати на цій сфері не можна. Тільки повністю справна гальмівна система гарантує безпечне керування.

Оцініть статтю
Автомобільний портал AUTO-BLOG
Додати коментар