Як правильно помити двигун автомобіля

Как мыть двигатель в автомобиле Корисні поради

Мити автомобіль потрібно не тільки зовні. Мийка двигуна така ж важлива процедура. Від цього залежить його довговічність, функціональність, надійність. За роки експлуатації на силовому агрегаті накопичується пил, моторне масло, залишки інших робочих технічних рідин. Деякі рекомендації, правила, поради, як правильно помити двигун автомобіля, читайте тут.

Як правильно помити двигун автомобіля

Забруднений двигун: чи потрібно мити і як часто це робити

У новачків нерідко виникає питання «Чи треба мити двигун машини?». Єдиної думки автомобілістів на цей рахунок немає. Забруднення негативно відбиваються на функціональності мотора:

  • погіршується тепловіддача;
  • знижується потужність;
  • збільшується витрата палива;
  • зростає ризик самозаймання.

Оцінюючи всі ці небезпеки стає зрозуміло, навіщо мити двигун. Періодичності цієї процедури немає. Все залежить від інтенсивності експлуатації авто, його конструкційних особливостей. Мийка силового агрегату необхідна тільки в певних ситуаціях:

  • сильне забруднення мотора через вихід з ладу патрубків, ущільнень та інших подібних деталей;
  • визначення причини витоку робочих рідин;
  • підготовка машини до капітального ремонту, продажу.

Як мити мотор

Для вирішення цього питання важливо знати, чим можна помити двигун і яка послідовність дій. Звичайні миючі засоби для цього не підійдуть. Для усунення забруднень силового агрегату використовуються спеціальні склади. Їх ділять на дві категорії:

  • універсальні – використовуються для мийки зовнішньої частини автомобіля і підкапотного простору;
  • спеціалізовані – застосовуються для усунення певного типу забруднень (це важливо враховувати при вирішенні питання, ніж мити двигун від масла або інших забруднень).

Читайте також: Як тонувати авто

Миючі склади наносяться за допомогою ручного або аерозольного розпилювача. Перший варіант зручний для ДВС, в якому основні деталі прилягають нещільно. В інших випадках більш ефективним є аерозольний розпилювач.

Як мити мотор

При вивченні питання, як мити мотор, корисно ознайомитися зі способами виконання такої процедури. До найпоширеніших способів відносяться:

  • Суха чистка.

З аерозолю нанести на мотор засіб для чищення (розчин або піну). Ополіскування після такої процедури не потрібно. В інструкції до очищувачу зазначено, на які частини мотора наносити його не можна.

  • Ополіскування водою.

Найпоширеніший спосіб (докладний алгоритм представлений нижче). На двигун потрібно нанести очищуючий склад. Залишити його на деякий час (тривалість обробки вказана в інструкції) і обполоснути водою. При такому способі велика ймовірність попадання в силовий агрегат води.

Читайте також: Причини перегріву двигуна

До питання, ніж почистити двигун, потрібно додати, що існують професійні способи. Це мийка парою, керхер (безконтактна чистка під високим тиском).

Як самому помити двигун авто

Для проведення робіт, крім очищувача і води, знадобляться гумові рукавички і набір щіток. У рекомендаціях, як мити двигун авто без залучення професійної допомоги, визначено послідовність дій.

Як самому помити двигун авто

Підготовчі заходи

  1. Перед виконанням робіт мотор необхідно прогріти до + 45-55 ° C.
  2. Зняти клеми і вийняти акумулятор.
  3. Захистити плівкою (фольгою) датчики, повітрозабірники, елементи електричної частини (важливо знати, що потрібно закрити при митті двигуна).
  4. Зняти захист мотора.
  5. Водовідштовхувальним складом обробити контакти і роз’єми.
  6. Демонтувати всі елементи, які обмежують доступ до двигуна.

Основні операції

  1. Рівномірно розпорошити очищувач по поверхні двигуна. Не варто ламати голову, як очистити мотор від масла, спеціальні склади прекрасно справляються з цим завданням. В результаті реакції утворюється піна.
  2. Надіти рукавички і щіткою ретельно вичистити мотор і підкапотний простір.
  3. Одягти шланг на водопровідний кран і змити бруд водою (використовувати слабкий напір).
  4. Добре просушити підкапотний простір, залишивши його на добу відкритим. Можна продути моторний відсік стисненим повітрям із застосуванням компресора.

Як безпечно помити двигун автомобіля

Забезпечити надійний захист окремих елементів силового агрегату і підкапотного простору, провести ретельну сушку – відповіді на питання, як безпечно помити двигун автомобіля.

Грамотне вирішення питання, як очистити двигун від бруду, передбачає попередню протирання силового агрегату чистою тканиною.

У рекомендаціях, як правильно помити двигун автомобіля, особлива увага приділяється видаленню залишків води. Це потрібно зробити максимально якісно з використанням паперових рушників. Тільки після цього можна знімати захисну плівку або фольгу.

Читайте також: Чи потрібно прогрівати двигун взимку

Заводити мотор відразу після миття категорично заборонено. Після сушіння працездатність двигуна необхідно перевірити. Якщо все зроблено правильно, автомобіль заведеться без проблем.

У разі, коли «щось пішло не так», двигун може не заводитися або працює нестабільно. Серед інших неприємностей – загоряння «чека», лампочки тиску масла. Не поспішайте виконувати ремонтні роботи. Можливо, ці несправності пов’язані з неповним висиханням силового агрегату.

У питанні, як самому помити двигун авто, важливо знати алгоритм дій і правильно підібрати миючі засоби.

Оцініть статтю
Автомобільний портал AUTO-BLOG
Додати коментар